Ensimmäinen artikkeli – Voiko painoa todella pudottaa nopeasti?

Ehkäpä se eniten kuulemani kysymys asiakkailtani on se, kuinka nopeasti he voivat todella pudottaa painoaan. Tiedän että nykymaailma on hyvin painottunut nopeisiin tuloksiin ja muutoksiin, mutta itse uskon että parhaat tulokset laihdutuksen osalta tulevat pitkäjänteisellä ja rauhallisella ottella.

malli
Kukapa ei haluaisi näyttää tältä?

Mitä olen joskus erilaisia lehtiä ja keskustelupalstoja netissä selaillut, eniten keskustelua ja palstatilaa tuntuvat saavan erilaiset pikadieetit ja rajut, nopeat painonpudotusruokavaliot. Ymmärrän hyvin niiden houkutuksen, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että laihdutusta aloittavalle ne eivät sovellu, ehkä joitain poikkeustapauksia lukuunottamatta.

Otetaan vaikka pari esimerkkiä...

Sairaaladieetti on nykyään aika muodikas pikadieetti. Se kestää 13 päivää, jonka aikana ei syödä juuri mitään. Periaatteessa se ei ole mikään kauhean huono dieetti, sillä siinä on saatu mukaan paljon proteiinia kalorimäärään nähden. Jos kuitenkin perustallaaja aloittaa tällä dieetillä, on lähes satavarmaa että he eivät siinä pysy muutamaa päivää pidempään, jos sitäkään.

Monissa tutkimuksissakin on havaittu, että ihmiset pitävät keskimäärin kykyjään parempina kuin ne ovat. Näin ollen suurin osa ajattelee omaavansa paremman kyvyn sietää nälkää ja houkutuksia kuin muut ihmiset. Tosiasia kuitenkin on se, että suurimmalla osalla tämä kyky on lähellä keskiarvoa, jonka takia laihdutusyritykset näin rajuilla ruokavalion muutoksilla johtavat vain harmiin. Tämä on ihan faktaa, ei vain mielikuvaa. Olen nähnyt sen niin monesti asiakkaillani, ja monen tutkimukset vahvistavat asian.

Cambridgen dieettion mielenkiintoinen kilpaileva pikadieetti. Se toimii joillakin ihmisillä paremmin, ja syykin on selvä. Siinä nimittäin kuuluu oma yksityinen valmentaja / tsemppari, jonka avulla ohjelma laaditaan kullekkin sopivaksi.

On selvää että ihminen toimii fiksummin kun joku häntä tarkkailee. Lisäksi tämä dieetti on kaupallinen, ja käytetty raha voi motivoida joitakin pysymään siinä. Vaikka tämä on selvästi parempi vaihtoehto kuin useimmat pikadieetit, suurin osa kuitenkin kokee sen aivan liian vaikeaksi.

Mitä minä sitten suosittelen?

Kehoosi on kertynyt rasvaa vuosien saatossa, ja on turha yrittää saada sitä pois kuukaudessa. Ajatellaampa asiaa matemaattisesti.

1 kilogrammassa kehon rasvaa on noin 7000 kcal energiaa. Täten syömällä 7000 kcal vähemmän kuin kulutat, laihdut keskimäärin kilon. Montako kiloa on tavoitteenasi laihtua? 10, 20 vai enemmän? Oli määrä mikä tahansa, pidä se mielessä.

liikunta on eduksi, mutta ei välttämätöntä
liikunta on eduksi, mutta ei välttämätöntä

Hyvänä kestävänä kalorivajeena pidetään 500 kaloria päivässä. Tätä suurempia voivat ehkä pitää vain pitkät miehet, tai todella ylipainoiset. Aloitetaan nyt kuitenkin tästä luvusta.

Sanotaan että haluat laihtua 10 kiloa, ja syöt 500 kaloria alle kulutuksen. Montako viikkoa kestää, ennen kuin olet tavoitteesi saavuttanut? Vastaus on helppo:

Tällä vajeella laihdut noin 0,5 kiloa viikossa. Täten 10 kilon pudottamiseen menisi noin 20 viikkoa, eli noin puoli vuotta. Oikeasti hieman vähemmän, jos lasketaan alussa painoa pudotta nesteen poistuminen kehosta. Tämä on kuitenkin hyvä nyrkkisääntö.

Jos aika kuulostaa liian pitkältä, on hyvä pitää mielessä että painonlaskun kyllä huomaa jo paljon ennen tuota 10 kilon pudotusta. Lisäksi on parempi pudottaa tasaisesti puoli kiloa viikossa, kuin pudottaa 2 kiloa nyt, kerätä 1,5 taas ensi viikolla, sitten ei tapahtu mitään jne...

Ole siis kärsivällinen laihdutuksen aikana. Luota prosessiin ja olen varma, että saat tuloksia helpommin kuin olisit uskonutkaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *