Laihdutusvinkkejä Lyhyesti ja Ytimekkäästi

Monille sana dieetti tai laihduttaminen tarkoittaa sitä, että ollaan jatkuvasti nälissään. Tämä on kuitenkin harhaluulo, joten ei tarvitse pelästyä. Dieetillä ei todellakaan tarvitse kärsiä nälästä, päin vastoin. Säännöllinen ruokailu on yksi tärkeimmistä seikoista laihduttaessa. Liikunta on dieetillä suositeltavaa, mutta ei pakollista. Tärkeintä on muistaa syödä vähemmän kuin kulutat.

Ruokailu

Jotta onnistut laihduttamisessa on ruokailutottumukset laitettava kuntoon.

1. Jätä pois ns. tyhjät kalorit, eli limut, karkit, yms. herkut.
2. Muista syödä n. kolmen tunnin välein. Näin nälkä ei pääse yllättämään niin helposti, eikä tule mässäiltyä liikaa.
3. Pyri syömään 500 kaloria vähemmän kuin kulutat. Tällä kalorivajeella laihdut n. 0,5kg-1kg viikossa. Saattaa tuntua hitaalta tahdilta, mutta ei ole oikotietä onneen. Tietenkin ensimmäisillä viikoilla saattaa lähteä useampi kilo nesteen poistuessa elimistöstä.
4. Pidä huolta riittävästä proteiinin saannista. Proteiinia tulisi syödä n. 2g/painokilo. Eli 90 kiloisen pitäisi saada proteiinia päivässä 180 grammaa. Tämä ohje on kuitenkin suunnattu niille, jotka haluavat säilyttää edes osan lihaksistaan. Laihduttaessa paino lähtee ensimmäisenä lihaksista.
5. Syö aamupala! Tiedän, että monelle ei heti aamusta ruoka maistu, mutta kannattaa yrittää. Syö aamupalalla pitkiä hiilihydraatteja (kaurapuuro, ruisleipä) ja proteiinia (maitorahka). Nälkä pysyy paremmin loitolla ja kunnon aamupalalla lähtee aineenvaihdunta käyntiin.
6. Dieetillä vastustuskyky heikkenee, joten olisi hyvä turvata vitamiinien tarpeellinen saanti. Kannattaa ostaa joku vitamiinipurkki, jos ei niitä tunnu saavan tarpeeksi ruuasta.
7. Unohda alkoholi. Yksi ryyppyilta viikossa saattaa tehdä hallaa dieetille. Alkoholista paljon kaloreita, mahdollisest snägärisafkat illalla ja tietenkin aamulla pakollinen krapulapizza. Koko viikon “työ” menee tässä kohtaa hukkaan.

Liikunta

Kuten yllä kerroin, liikunta ei ole pakollista, mutta todella suositeltavaa. Liikunnan ei tarvitse olla vastenmielistä. Jos tuntuu pahalta, kannattaa esimerkiksi tehdä 30-60min kävelylenkkejä muutaman kerran viikossa. Se on virkistävää ja kohoaa kunto siinäkin. Pian voit tehdä kävelylenkit joka päivä, mahdollisesti jopa juosta osan lenkeistä.

Yritä löytää sinua miellyttävä liikuntamuoto. Liikunta ei saisi olla “pakkopullaa”. Käy uimassa, hiihtämässä, pelaamassa sulkapalloa, kokeile kaikkea kunnes löydät sen oman juttusi.

Muista hyötyliikunta! Kävele hissin sijasta rappuset. Siivoa, tee lumitöitä, kaikki arjen askareetkin polttavat kaloreita.

Suosittelen aamuaerobista liikuntaa. Vatsa tyhjänä uimahallille/lenkkipolulle, mikä ikinä onkaan valitsemasi liikuntamuoto. Tyhjällä vatsalla siksi, että kroppa on aamulla tyhjänä hiilareista, joten elimistö “pakotetaan” käyttämään rasvaa energianlähteenä.

Näitä ohjeita noudattamalla dieetti onnistuu. Kaikilla tapahtuu joskus pientä lipsumista, mutta yrittäkää pitää se minimissään. Toivottavasti artikkelista oli apua. Jos on kysyttävää tai mielipiteitä niin kommentoikaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *